groeipijnen ?

Vragen of opmerkingen ivm. de voeding of verzorging van de Sint Bernard

groeipijnen ?

Berichtdoor ilse1 » 13 feb 2012 13:01

Hoi,

Ik ben een "groentje" wat sints betreft, vandaar mijn vraag.

Ik had dit weekend de uitzending Dogs101 gezien en het ging over de Sint Bernard.
Ze spraken over het feit dat deze honden vaak last hebben van groeipijnen. Waaraan kan je dit merken?
En wat doe je eraan?

Hij kan soms zo liggen kreunen op zijn kussen en dan vraag ik me af doet hij dit omdat hij er zo zalig ligt of heeft hij ergens pijn...

Voor het overige is hij een heel vrolijke hond, houden we ons aan 3 à 4 wandelingetjes van max. 15 à 20 minuten per dag en heeft hij nog geen trap opgelopen, tillen we hem de auto in (gewichtheffen voor ons want hij weegt er ondertussen al 34 (> 4 maanden)), enz.

Grjes,

Ilse
Avatar gebruiker
ilse1
Slungelige Puber
Slungelige Puber
 
Berichten: 217
Geregistreerd: 06 dec 2011 23:13
Woonplaats: Meise

Re: groeipijnen ?

Berichtdoor Hilje » 14 feb 2012 19:37

Ik zou me zeker nog geen zorgen maken ,
je doet het goed zo met de pup.
Als hij op z'n kussen in zijn slaap ligt te kreunen is hij waarschijnlijk aan het dromen.

Groeipijn zie je als ze gaan lopen.

Misschien heb je wat aan de volgende info :


groeipijn of enostosis
Wat is groeipijn?


Groeipijn of enostosis is een aandoening die voorkomt bij honden in de groei. Zolang de hond groeit, zal de groeipijn een rol spelen met bijbehorende klachten; wanneer de hond volledig is uitgegroeid (rond 18 maanden leeftijd) zal de aandoening vanzelf verdwijnen. Groeipijn komt voornamelijk voor bij jonge honden van snelgroeiende grote rassen en openbaart zich meestal rond de 4e-6e levensmaand.Hoe ontstaat groeipijn?

Bij de groeiende hond groeien uiteraard de botten mee. Het bot wordt langer en dikker en ook de voedingsbehoefte van het bot wordt groter. De voeding van het groeiende bot wordt geregeld door aanvoerende slagaders (1) en afvoerende aders (2). Deze bloedvaten die het bot van bloed voorzien lopen door de zogenaamde voedingskanalen (3) die door de schors (7) van het bot lopen. Bij de groeiende hond moet dus ook het voedingskanaal in diameter toenemen. Hier gaat het bij enostosis mis.

AfbeeldingDe voedingskanalen (3) groeien niet snel genoeg mee zodat deze relatief te klein blijven. Het netto resultaat is vervolgens dat er een relatief te grote ader (2) en slagader (1) door dit voedingskanaal moeten lopen. Omdat de aanvoerende slagader sterker is en een hogere bloeddruk kent dan de afvoerende ader, wordt de afvoerende ader dichtgedrukt en zal het bloed makkelijker het bot in gepompt worden dan eruit. Het bloed zoekt vervolgens een andere uitweg dan via de ader het bot uit en komt terecht tussen het bot en het beenvlies (4). Het beenvlies wordt hierdoor erg pijnlijk en kan gedeeltelijk loslaten van het bot, hetgeen nog meer pijn zal gaan doen. Deze pijn noemen we groeipijn.

Wat zijn de symptomen van groeipijn?

Groeipijn kan zich op vele manieren openbaren. Veel voorkomende symptomen zijn:

jonge hond die kreupel loopt
kreupelheid kan wisselen per poot
kreupelheid kan wisselen in intensiteit
jonge hond die helemaal niet wil lopen
niet eten
pijn
koorts


Hoe stelt de dierenarts de diagnose?

Bij een goed klinisch onderzoek valt vaak op dat de hond erg pijnlijk is wanneer er druk wordt uitgeoefend op de lange pijpbeenderen, zoals het spaakbeen van de voorpoot en het scheenbeen van de achterpoot. Hierbij wordt namelijk directe druk op het beenvlies gezet. Wat vaak ook opvalt is dat de hond op meerdere plaatsen erg pijnlijk kan zijn en dat de pijnlijkheid zich niet tot één gewricht beperkt.

De diagnose kan bevestigd worden door een röntgenfoto en ook zal de dierenarts andere oorzaken van kreupelheden moeten uitsluiten.

Hoe wordt groeipijn behandeld?

Bij de behandeling van groeipijn moeten we ons realiseren dat de klachten niet altijd even heftig zijn. In het algemeen behandelen we honden vooral wanneer zij veel last hebben en de behandeling bestaat uit het toedienen van pijnstillers/ontstekingsremmers van de NSAID-groep (non steroidal anti inflammatoire drugs) die de volgende werking hebben:

De stofjes die vrijkomen bij het loslaten van het beenvlies prikkelen het locale zenuwweefsel wat veel pijn geeft. NSAID's remmen de afgifte van deze stofjes en verminderen daardoor de pijn.

NSAIDs verminderen tevens de doorbloeding en de zwelling van het aangedane gebied en daardoor zal ook deze pijn verminderd worden.
Naast het bestrijden van de pijn is een aangepast bewegingsschema aan te raden.

Wat kunnen we preventief doen aan groeipijn?

Een goede en uitgebalanceerde voeding voor jonge honden van snelgroeiende grote rassen is essentieel. Er is een directe relatie vastgesteld tussen het ontstaan van enostose en voeding met de verkeerde verhouding calcium en vitamine D waarbij naast de verhouding ook de hoeveelheid in grammen per energie-eenheid van belang is.

Wat is de prognose van groeipijn?
De prognose is zonder meer goed. Nadat de hond volledig is uitgegroeid zal de groeipijn verdwenen zijn (rond 1.5 jaar leeftijd). Het is bij deze aandoening dus voornamelijk van belang om de hond in de periode tussen de 4e en 18e levensmaand van goede pijnstilling te voorzien.
Afbeelding
Avatar gebruiker
Hilje
Moderator
 
Berichten: 6555
Geregistreerd: 04 okt 2008 20:46

Re: groeipijnen ?

Berichtdoor ilse1 » 15 feb 2012 07:53

ok dank je
nee daar heeft hij dus geen last van
aangezien ik dacht dat hij pijn had, masseerde ik zijn poten (wat meneertje zalig vindt uiteraard), hij kan er maar van genieten van die knuffels :)

Groetjes,

Ilse
Avatar gebruiker
ilse1
Slungelige Puber
Slungelige Puber
 
Berichten: 217
Geregistreerd: 06 dec 2011 23:13
Woonplaats: Meise

Re: groeipijnen ?

Berichtdoor mootje306 » 23 okt 2012 20:09

mijn hond is nu 6 maanden en loopt sinds een maand soms kreupel en een hele hoge rug, zou dit ook groeipijnen zijn?
mootje306
Snoezig pupje
Snoezig pupje
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 23 okt 2012 19:51

Re: groeipijnen ?

Berichtdoor saskia » 24 okt 2012 14:16

Dat kan evt met groeipijn te maken hebben, je hond is nu 6 maand, zoals je eerder vermeld hebt,
nu 62 kilo, best flink dus.

De bouw van je hond is dan ook in deze leeftijd wat "slungelig" en gaat dan in hoogte wat ongelijk, soms de schoft wat hoger, dan gaat de kont weer de lucht in :wink:
Op latere leeftijd zal de hoogte stagneren en zal hij gaan uitzwaren.

Een overdreven gebogen rug (rugwervels) noemt men ook wel een karperrug, heel soms zie je dat wel eens.
Groetjes, Saskia.

Mijn motto: "Beter verwend, dan verwaarloosd"

Afbeelding
Avatar gebruiker
saskia
Bergbeklimmer
Bergbeklimmer
 
Berichten: 6957
Geregistreerd: 06 feb 2007 21:10
Woonplaats: Zwollywood


Keer terug naar Voedings- of Verzorgingsmand

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast